Letošnja 7. likovna kolonija pri Sv. Ani v Slovenskih goricah,  znana pod imenom Anina paleta, je potekala v soboto, 20. in v nedeljo, 21. julija 2013. Dvodnevne likovne kolonije se je udeležilo skupno 18 vabljenih, od tega 9 slikark in 9 slikarjev. Vodenje sta prevzela mlada domačina in študenta slikarstva,  Iris Čuček (4. letnik PEF LP  iz Maribora) in Milan Ketiš (študent ALUO v Ljubljani).
Po starostni strukturi je bilo 10 udeleženk in udeležencev iz mlajše generacije, 8 pa ljubiteljskih slikark in slikarjev iz starejše generacije. Iz mlajše starostne skupine, sta poleg vodje Milana in soorganizatorke koordinatorke Iris, sodelovale še študentke in študenti likovne pedagogike iz Maribora in Ljubljane: Katja Čož iz Frama (4. letnik), Katja Grašič iz Hoč (4. letnik), Petra Vdovč iz Škocjana (4. letnik), Samo Zelko iz Tropovc (4. letnik), Melita Lazar iz Murske Sobote (absolventka), Gregor Magdič iz Prekmurja (2. letnik ALUO v Ljubljani), Sladjana Matić Trstenjak mag. slikarststva iz Široki Brijeg (BiH), ki živi s soprogom Vasjo Trstenjakom v Mariboru. Večkratni ‘povratniki’  Anine palete, ki so ponovno sodelovali pa so bili:  Igor Dolenc iz Ribnice, Branko Gajšt iz Sestrž, Minka Šetinc iz Kamnice, Ivo Lorenčič-Loren iz Cerkvenjaka, iz Maribora pa Dragica Petek, Niko Ribič, Vladimir Peter Plavčak in Manja Miketič (oba člana likovne sekcije ‘STIL’ pri KD Studenci Maribor).
Soorganizator ter pokrovitelj likovne kolonije je bil seveda župan Svete Ane, gospod Silvo Slaček, ki je udeležence pozdravil ob prihodu v soboto, jim podaril spominske majice z napisom 7. Anina paleta ter jih pospremil na zajtrk v gostilno Eder. Vsak udeleženec je prejel dva slikarska platna, od katerih je eno sliko na koncu daroval pokrovitelju Občini Sveta Ana.
Dvodnevo ustvarjalno likovno druženje je prehitro minilo v prijetnem vzdušju in ustvarjalnem slikanju v naravi. Nastale so slike v tehniki akrila in olja na platno z motivi lokalnih znamenitosti (cerkev, občinska stavba, panorama kraja, kmečka arhitektura ipd.) ter likovna dela z motivi vinograda, ribnika, gozda, polja, dreves, senožeti, sončnic ipd.).  Vsak udeleženec je prikazal svojo tehniko in stil slikanja, kar je bilo prepoznavno tudi na ustvarjenih in razstavljenih slikah. Nekatere so bile bolj ali manj realistične, druge impresivne ali ekspresivne ter kombinacija obeh, tretje spet abstraktne s povdarkom na oblikah in živih barvah. Na koncu smo postavili zanimivo in lepo razstavo v občinski avli ter na odprtju prejeli zahvale, cvetje in »v steklenico ujeto sonce« z bližnjih vinogradov. Župan se je vsem zahvalil za podarjene slike, Ivo Lorenčič pa je v imenu udeleženk in udeležencev kolonije izrekel zahvalo županu in organizatorjem za oskrbo in vodenje kolonije.
Kakor vsako leto, smo bili tudi letos deležni prijazne oskrbe v gostilni Eder, pa prijaznih pogledov  in  komentarjev domačink in domačinov ob ustvarjanju v naravi ter na ogledu slik na sami razstavi.
Sorganizatorka kolonije Iris nas je ocenila kot prijetno in pisano druščino, ki je ves čas kolonije imela pozitiven ustvarjalni naboj in se dobro razumela. Pridružujem se njeni oceni in se vnaprej veselim naslednje likovne kolonije pri Sv. Ani.
Skupno je bilo ustvarjenih 34 lepih likovnih del, od tega jih je bila dobra polovica darovanih. Slikarska kolegica Manja je narisala impresionistično gozdno pot in realistično travniško tihožitje, sam pa sem narisal in podaril dve realistični sliki: sončnično polje (za župana) in skupino dreves na jasi pod Križnim vrhom (za Iris).
Da se človek obogati s pozitivno energijo in napolni notranji ‘akumulator’ ni dovolj, da sliko ustvariš in si srečen; srečo je treba znati deliti z drugimi in jih s tem notranje obogatiti. Ob tem sem se spomnil na prijatelja in slikarja Janeza Medveška iz Dragomelj pri Domžalah in njegov izrek ‘Vedno imam več, kadar kaj podarim’. Imel in izkoristil sem to dragoceno priložnost! Zahvala gre vsem, ki ste bili aktivno udeleženi pri organizaciji in izvedbi likovne kolonije – v vaši družbi sem se dobro počutil in bilo mi je resnično lepo! Hvala!
Zapisal: Vladimir Peter Plavčak (5R), vodja likovne sekcije STIL KD Studenci Maribor
 

sva1
Župan Silvo Slaček in Vladimir Peter Plavčak na odprtju razstave, 21. julija 2013, pri Sv. Ani

sva3
Iris Čuček, soorganizatorka 7. Anine palete,
ob sliki Vladimirja Petra Plavčaka: ‘Drevesa’

sva2
Vladimir Peter Plavčak: ‘Sončnično polje’

sva4
Manja Miketič, članica likovne sekcije STIL
KD Studenci Maribor, ob svoji sliki

sva5
Manja Miketič: ‘Cvetlično tihožitje’