Piše in foto: Vladimir Peter Plavčak, član literarne skupine Vedrina

Že več let deluje na Studencih literarno-dramska skupina Vedrina, ki se je lani tudi uradno priključila v KD Studenci-Maribor. Predsednik skupine je Ivan Fišer, podpredsednica dr. Tilka Kren, članica Ivanka Rečnik in član Vladimir Peter Plavčak. Lani se je skupini ob praznovanju Prešernovega dne v Domu pod gorco priključila tudi mentorica skupine Nataša Švikart Žumer, ki je pred tem že dolga leta ‘desna roka’ Marjana Pungartnika v Literarni hiši Maribor. Zdaj pa se je Nataša v kulturni dejavnosti osamosvojila in vodi ‘Literarni taksi’ v okviru svoje samostojne dejavnosti.

Literarno-dramska skupina Vedrina je v preteklih letih delovala v širšem sestavu in večkratno uspešno uprizorila dramsko igro’ Pri psihologu’ po več mariborskih srednjih šolah. Takrat sta v skupini delovali tudi dve učenki zadnjih razredov iz OŠ Janka Padežnika in član dramske sekcije iz DU Center.  V zadnjih dveh letih je skupina redna gostja v Domu pod gorco in sodeluje v programu osveščanja starostnikov, ki bivajo v domu. Tako smo imeli mesečna literarna srečanja, na katerih smo recitirali svoje pesmi in prisluhnili pesmim starejših iz doma. Nekajkrat smo sodelovali tudi na ‘Prešernovanju’ ob slovenskem kulturnem prazniku ter recitirali pesmi našega največjega pesnika. Tudi v tekmovanju v Literarni hiši Maribor sva nastopila Tilka Kren in ‘moja malenkost’. Slednji sem v kategoriji recitacije lastnih pesmi ‘z malce več sreče’ celo zmagal s pesmijo ‘Telička Liska ali pesem za paritveno obdobje’, na svoje veliko presenečenje in  odobravanje navdušenega občinstva.

Pred kratkim pa smo, z rahlo zamudo, počastili 78. rojstni dan našega predsednika Ivana Fišerja. Kljub slabšemu zdravstvenemu stanju in počasnemu okrevanju po dolgotrajnem zdravljenju v bolnišnici na Valdoltri, nas je doma  z veseljem sprejel in se poveselil z nami. Počastil nas je z ‘rujno kapljico’ in domačimi dobrotami, ki jih je pripravila žena Marija. Obujali smo spomine in zapeli nekaj slovenskih narodnih pesmi. Pred nekaj leti je Ivan na konju v uniformi in s sabljo odigral v areni pod Pohorjem generala Rudolfa Maistra, pred ‘vesoljno srenjo’ stranke DeSUS in mu je čestital sam predsednik stranke in minister Karl Erjavec. Tokrat pa smo ga presenetili z različnimi domačimi zdravili in ‘zvarki’ ter mu svetovali, kako naj jih dnevno uporablja, da bo čim prej spet čil in krepak. Posebno vesel je bil mojega darila- zeliščnega ‘Maršala’, saj je svojo vojaško obveznost pred mnogimi leti odslužil prav v Titovi gardi v Beogradu. V šali sem mu podelil ‘visoko vojaško priznanje’ nekdanjega maršala ‘orden zaslug za narod’. Vsi smo se ob tem smejali in se spomnili lepših časov, ko sta bila šola in študij brezplačna, vsi smo imeli dobre službe, živeli smo bolje kot danes, gospodarstvo je cvetelo, brezposelnih skoraj ni bilo. O, kje so tisti časi! Ob recitaciji mojih pesmi pa smo se prijetno zabavali.

Prijetno druženje, polno dovtipov in šal, smo v pozitivnem vzdušju zaključili v poznih večernih urah. Prav vsem nam  je bilo lepo ‘pri srcu in v duši’, ko smo se prijateljsko objeli in Ivanu zaželeli čimprejšnjega okrevanja. Nekaj uspešnih foto posnetkov pa smo seveda ‘shranili’ za lep spomin na ta dogodek.