v1
 
 
 
 
 

Piše: Vladimir Peter Plavčak, likovna sekcija STIL, KD Studenci-Maribor, Fotografije: Filip Matko Ficko

V Domu pod gorco v Mariboru, kjer je direktor mag. Matjan Cojhter, so letos maja že drugo leto zapored pripravili likovno kolonijo. V dneh od 24. do 26. maja 2013 se je povabilu direktorja odzvalo dvajset slikark in slikarjev iz štajerske prestolnice in bližjih ter daljnih slovenskih krajev. Likovna dela so ustvarjali in podarili: Ervin Kralj, Nada Zidarič, Ana-Marija Pušnik, Violeta Pečar, Zlatka Albreht, Milena Mavsar, Marta Drozg, Jolanda Pušnik, Gordana Gasperin, Stane Pleteršek, Mira Senekovič in Vladimir Peter Plavčak iz Maribora, Ani Belina iz mariborskega Doma Danice Vogrinec na Taboru, Nada Namestnik iz Sp. Polskave, Rozika Ogorevc iz Frama,  Rajko Ferk iz Zg. Dupleka, Liljana Cafnik iz Lenarta, Mira Uršič iz Ljubljane, Branko Gajšt iz Sestrž pri Majšperku in Filip Matko Ficko iz Radencev. Na slikarskih platnih so prevladovali očem prijetni motivi: pomladno cvetje in tihožitja, pomlad v okolici Doma pod gorco ter tudi abstraktni motivi cvetoče pomladi. Prvi dan je bil svečan otvoritveni program, v katerem je navzoče pozdravil direktor, ženska folklorna skupina ‘Pomladni navdih’ iz Maribora pa je ob spremljavi dveh godcev odlično odplesala belokranjske in prekmurske plese v značilnih narodnih nošah ter odpela znane narodne pesmi. Res izjemen in bogat nastop, ki nam je dal pozitivne ‘vibracije’ in vzbudil ustvarjalni elan! Slikarko Miro Uršič so folkloristke tako navdušile, da jih je celo upodobila na eni svojih slik. Ustvarjalno druženje slikark in slikarjev je v glavnem potekalo v I. nadstropju doma, kjer smo ustvarjali cvetlična tihožitja poljskega in vrtnega cvetja. Nekateri so naslikali dom ali okolico doma v vsej pomladni barvitosti. Nastala so res lepa likovna dela, ki bodo krasila prostore tega doma za starejše. S kosilom v domu se je v nedeljo 26. maja humanitarna likovna kolonija zaključila. Ustvarjalci so oddali svoja dela in prejeli priznanja ter lična darila, ki so jih izdelali varovanci doma na delovni terapiji.

v2
Nekaj razstavljenih slik na razstavi

Otvoritev razstave je bila 7. junija, s predstavitvijo novonastalih in uokvirjenih likovnih del, ki so jih slikarke in slikarji podarili Domu pod gorco. Dopoldne smo se zbrali na razstavnem prostoru v prvem nadstropju in delovna terapevtka Petra Mesarič je odprla kulturno prireditev ter pozdravila prisotne slikarke in slikarje. Poimensko je naštela vse, ki so domu podarili svoje slike in se zanje zahvalila.
v3
Liljana Cafnik, delovna terapevtka iz Lenarta, ob svoji sliki hortenzij

Prisotne stanovalke in stanovalce ter osebje doma sta ob tej priložnosti obiskali kar dve skupini malčkov iz Vrtca Studenci. Otroci, ozaljšani s cvetnimi venčki v laseh, so zapeli ter zaplesali in s tem popestrili kulturno prireditev ter darovali lep dopoldan vsem prisotnim.  Ob tem je seveda potrebno pohvaliti tudi mentorice in vzgojiteljice najmlajših, ki so malčke spretno vodile in spremljale pri njihovem nastopu – zahvala gre Marti Kavčnik, Jani Kolarič, Klementini Prevolšek in Jelki Železnik.
v4
Petra Mesarič je odprla razstavo, desno slika Mire Uršič

v5
Na otvoritvi razstave so zapeli in zaplesali malčki iz vrtca na Studencih

Letošnja 2. humanitarna likovna kolonija je potekala v prijetnem in prijateljskem druženju in ustvarjanju. V imenu slikark in slikarjev se zahvaljujemo vsem, ki so ta kulturni dogodek omogočili, izvedli in v njem aktivno sodelovali. Posebna zahvala gre seveda direktorju mag. Matjanu Cojhterju in delovni terapevtki Petri Mesarič in drugemu osebju doma za vzorno organizacijo in izvedbo likovne kolonije, ki postaja tradicionalna kulturna stalnica v našem studenškem okolju. Nasvidenje prihodnje leto!